2010-10-21 14:31:20

Megtámadott egy őrült!

Lökdösnek. Fényes nappal a 4-es villamoson. Méghozzá azért, mert a kezemben tartom a mobilomat. "Telefonálni a másik kocsiban, kisanyám! Ez az én terepem!" - kiált rám az eszelős tekintetű férfi, akit aztán nagy nehezen a többi utas tessékel le a villamosról. Nincs mit tenni, az őrültek köztünk járnak.

 

Két hét leforgása alatt négy hasonló eset. Egy munkára siettem épp, amikor a Nyugati Pályaudvar épülete előtt arra lettem figyelmes, hogy egy nő tépkedi le magáról a ruháját, és közben egy bizonyos Pista összes felmenőjét szídja, torkaszakadtából. Néhány nappal később a metrón egy asszony az Árpád Híd, és a Forgách utca között úgy utazott, hogy fel-alá futkározott a kocsi egyik végpontjától a másikig, miközben félelmetes hangon morogta magában: "kihasználtatok? Sebaj. Nem, nem ülök le. Jól elvagyok, nagyon jól elvagyok, nem látjátok?" Még azon a héten Piliscsabára mentünk Gergővel, hogy megnézzük, hogy áll az építkezés a telkünkön, amikor egy pasi csak úgy a semmiből a kocsink elé ugrott, ránk vigyorgott - mintha ez ki tudja, milyen jófej dolog volna, - aztán elrohant.

Sok a bolond az utcán, hiába. Ami zavarja az embert, hát persze, hogy zavarja, hiszen ösztönösen tartunk azoktól, akik mentálisan sérültek. A 4-es villamoson, amikor az a férfi nekem rontott, felgyorsult a szívem, hideg veríték gyöngyözött a homlokomon, s a többi ember...hát, nem hazudok, ha azt mondom, nem rohantak túl gyors tempóban a segítségemre. Persze, nyílván ők is megijedtek, nem akartak belekeveredni. Talán az a szerencsém, hogy ott volt néhány fiatal, rapper cuccot viselő srác, akik szó szerint leszedték rólam, s aztán a járműről is az eszelős alakot. Hátborzongató, hogy ebben a városban, akár egy munkába siető tömeg kellős közepén is simán elvághatják a torkunkat, ha nincs szerencsénk. Anélkül, hogy bárki közbelépne.

Én azt mondom, ha már úgyis hihetetlen méreteket ölt a bűnözés és az erőszak, legalább a mentális sérültekkel kezdeni kellene valamit. Miért kellett bezárni a Lipótmezőt, vagy az ahhoz hasonló pszichiátriai intézményeket, és a sok skizofrént szélnek ereszteni az országba? Nem leselkedik ránk így is éppen elég veszély? Vannak döntések, amiket képtelen vagyok megérteni. Ráadásul a szociológusok felmérései szerint az idegileg kikészült emberek száma csak nőtt a gazdasági válság kezdete óta, rengetegen küzdenek megélhetési és ennél fogva lelki problémákkal is...el tudom képzelni, hogy van az a szituáció, amikor az embert már csak egy hajszál választja el az őrülettől.

A fő probléma az, hogy amikor valaki észreveszi önmagán, hogy baj van, többnyire nem kér segítséget. Egyrészt mert szégyenli, másrészt mert lelki, idegi alapú a gondja, tehát nem is olyan fontos. Már miért ne volna az? Én nem értem az embereket. Ahogyan teljesen természetes, hogy a krónikus náthánkkal orvoshoz megyünk, annak is evidensnek kellene lenni, hogy törődünk a lelkünkkel. Attól, mert valaki felkeres egy pszichológust, még nem dilis, hanem tesz azért, hogy ne is váljon azzá. Nagy különbség. Ráadásul tisztelendő ebben a mai világban, amikor folyamatosan csak elfojtunk, elfojtunk, elfojtunk...ez pedig tragédiákhoz vezethet.

Én jártam már pszichológusnál, természetgyógyásznál, prána-nadi mesternél is, és egyben vagyok, többé-kevésbé harmóniában önmagammal. Ezekben az őrült mindennapokban nincsen abban semmi szégyellnivaló, ha valakinek segítségre, útmutatásra van szüksége. Inkább ez, mint hogy még jobban elszaporodjanak az őrültek az utcán, akiket a honatyák ránk engedtek. A hajléktalanok azt mondják, azért töltik az éjszakát inkább az utcán, a szálló helyett, mert ott sok a bolond, s még megölnék őket, amikor lekapcsolják a lámpákat...dermesztő.

Sok dologban képesek vagyunk összefogni. Árvízkárosultakon, katasztrófa sújtotta területek lakóin segítünk, ha kell, pénzt gyűjtünk állatmenhelyeknek, és megtisztítjuk a zöld területeket a szeméttől. Talán a saját, és a szeretteink biztonsága érdekében is összefoghatnánk egy fontos ügyben, nem? Az az ember a 4-es villamoson akár a gyerekemet is meglökdöshette volna. Vagy épp a Tieiteket is...:(

Kitti

 


Címkék:
Értékelés: 4.27 Hozzászólások: (8)
Értékeld mennyire tetszett ez a bejegyzés:
HOZZÁSZÓLÁSOK SZÁMA: 8
Dana

Kedves Kitti,
bocsi, ez nem a témához tartozik, de érdeklődni szeretnék, pontosan mikor várható a Gyémántfiú könyvesbolti megjelenése? És a Smink nélkülnek lesz folytatása? Gratulálok a történetekhez, nagyon tetszenek!Üdvözlettel:Dana
2010-10-24 21:07:19

Andi

Atyavilág, hát most mit vétettél, Kitti? :) Irigy emberek mindig vannak, voltak, lesznek. Ne foglalkozz velük. Mi, akik olvassuk a könyveid és rendszeresen levelezünk veled, tudjuk, milyen vagy valójában-egy nagyon kedves és igenis EMPATIKUS ember, így ahogy ideírtam nagybetűvel. Legyél arra büszke, hogy építkeztek. Az hogy leírtad a szövegkörnyezetben természetesnek tűnt és nem nagyképűségnek, vagy hasonlók. Különben 5 év alatt mi is felhúztunk egy 100 m2-es családi házat, mondjuk nem könnyen, mert abban az időszakban egy normális rongyom nem volt. De Zs.-nek üzenem, hogy nem lehetetlen!!!
Kitti, nagyon várjuk a Gyémántfiú megjelenését!!!!!!
2010-10-24 11:53:00

ingrid

Szia SZZS!
Egyáltalán nem értek egyet veled. Én nem tudom, te mit éreznél ha téged vagy valamelyik családtagodat hasonló atrocitás érne. Tetszik, vagy sem, ezekre az emberekre tényleg teljesen megfelelő az őrült jelző, veszélyeztetve van általuk mindenki az utcán. És igen, kezdeni kellene velük valamit! A hozzászólásod nem több, mint egyszerű kötözködés. Amit meg az építkezésükkel kapcsolatban írtál, az már személyeskedés, ne is haragudj, cinikus beszédmodorban. Üdv:Ingrid
2010-10-24 09:38:18

Szurovecz Kitti

Kedves Bulvármédiás!
Megkaptam ám a levelet, nagyon köszönöm, hogy a bizalmadba fogadtál. :-) A múlthetem elég agyrém volt, de holnap már tudok írni!!! Üdvözlettel:Kitti
2010-10-24 09:09:12

szurovecz.kitti

Bocsánat, egy dolgot elfelejtettem hozzátenni: akit Te a telkére szaladgáló budai úriasszonynak hiszel, az egy alkoholista apa, és egy gyógyíthatatlan anya mellett nőtt fel, összesen 13 albérletben, mert a családunkat folyton utcára tették. Lehet, hogy életem első 20 évében többet éheztem, mint Te, s azok, akiket most a védelmedbe vettél. Sajnálom én is azokat, akik önhibájukon kívül kerültek rossz helyzetbe, de a macska tudja miért, én már csak azt vallom: az ember igenis tehet önmagáért, ha akar. Talán azért, mert én kb. a -3-ról indultam, még csak nem is a 0-ról,és most tartok, ahol tartok. Sajnálom, hogy fals kép alakult ki Benned rólam.
Kitti
2010-10-24 08:57:45

Szurovecz Kitti

Kedves SZZS! Nem tudom, észrevetted-e, de ez a Story Online. Ami azt jelenti, muszáj feltűnő címeket adnom a bejegyzéseimnek ahhoz, hogy valaki egyáltalán rákattintson. Ide az olvasók zöme általában nem azért jön, hogy mélyreható társadalmi írásokat olvasson például...nézd meg egyszer, hogy miket írok például a Nők lapja Évszakokba, a Meglepetésbe, vagy épp a Marie Claire-be, s talán utána kialakulhat valamiféle kép Benned arról, mennyire vagyok szociálisan érzékeny ember. Mióta csak elindult a blogom, minden egyes kommentet kirakok, elvből, akkor is, ha nem épp hízelgő rám nézve. A múltkori hozzászólásoddal bizonyára technikai hiba végzett.
Üdvözlettel:
Kitti
2010-10-24 08:49:23

    1 2    Következő 6 »

Név:
E-mail cím:
Két szám összege: négy meg tizenkettő =
HOZZÁSZÓLÁS:

BLOG LEÍRÁSA

MAGAMRÓL

ÜZENŐFAL

2012-01-30 19:32:26 Kathy Kedves Kitti ! jan.25-n találkoztunk, de. 11-kor.Fantasztikus a Fényemberek,köszönöm Neked.

2011-12-21 14:44:41 Nati Kedves Kitti!
Teljesen elvarázsolt a könyved, vagyis csak a 21. fejezetig olvastam, mert addig van meg.
Kérlek küld el Nekem, mert majd megöl a kíváncsiság, hogy mi lesz Chris-sel és Jane-nel. Minden gondolatom a könyv körül forog.
Kérlek küld el nekem.
E-mail címem:
natika15@citromail.hu

2011-08-27 12:19:21 vityol Mikor és hol lehet olvasni a Smink nélkül folytatását? Nagyon jó!

2011-05-23 13:18:29 Stünde tévedtem a Féynembereket olvastam!!:D
már annyi könyvet elolvastam hogy néha nem tudom minek mi a címe:D

2011-02-07 19:28:08 Kriszti Kedves Kitti! Észveszejtő, ahogy írsz! Öröm, hogy ilyen tehetséggel áldott meg minket a Sors. A Gyémántfiút imádtam, most kezdem a Fényembereket. Azt kell hogy mondjam, jó a Harry Potter és a Twilight saga is remek... De ez mindkettőt veri! Miután elolvastam a könyved, én is írni kezdtem. Köszönöm, hogy megadtad ezt a csodás élményt!

2010-10-01 14:23:23 Relay Amikor egy általánosba jártunk, sosem gondoltam volna, hogy épp te leszel az, aki ekkora karriert fut majd be. Mindig is furcsa kis szerzet voltál, és emlékszem, hogy nem nagyon szerettek. Még mindig előttem van a kép, ahogy a fiúk elvették a verseid, amiket órán írtál, hangosan felolvasták szünetben és kinevettek miattuk. De nagyon büszke vagyok rád, mert mint ahogy ők, akik kiröhögtek téged, nem, de te elmondhatod magadról, hogy elértél valamit az életben! Gratulálok hozzá!

2010-09-22 22:46:38 mkcs Szia Kitti !

A kezdetektől a Fényemberekre vártam !
A Smink nélkül is tetszett és a Gyámántfiú is -végül belopta magát a szívembe - , de igazán kíváncsi vagyok a Fényemberek 2. fejezetére ! mkcs

2010-09-16 22:06:48 Ambrus Petrus Szia Kitti! Hihetetlen csaj vagy (Ezt jó értelemben mondom)! Imádok olvasni, ha valami megfog, a könyvet egyszerűen nem tudom lerakni( persze ha van rá időm). Volt már rá példa, hogy egy hónap alatt közel 4 ezer oldalt olvastam el. A lényeg, hogy amit írsz az változatos, mindig új, laza, kötöttségek nélküli. Egyszerűen fantasztikus. Puszika!

2010-09-14 16:15:47 monika65 Kedves Kitti!
Kíváncsi volnék a véleményedre... http://monika65.blog.nlcafe.hu
előre is kösz!!

2010-09-08 16:02:09 Gréty Robinson Szia Kitti!
Ez egyszerűen hihetetlen, amit a nagy utazásodon átéltél. Wow. Szerintem is :) Én is kíváncsi volnék, hogy én ki lehettem egyik előző életemben! Talán egyszer majd rászánom magam és utána kutatok! További szép napot!
Pusszantás: Gréty

2010-08-24 13:35:10 Melinda Szia! Nem voltunk osztálytársak, de én mindenesetre emlékszem rád. Középiskolában voltunk sulitársak. Mindössze 1 évig. Sajna. De jó volt az is. Sokat lehetett tőled tanulni. A diákok vezetőjeként példát mutattál. Szép napot továbbra is. -Melinda-

2010-08-23 11:14:51 Szurovecz Kitti Kedves Melinda! :-) Nagyon köszönöm. Most csiklandozza az oldalam a kíváncsiság, melyik Melinda lehetsz, mert 4 iskolába is jártam és mindenhol volt Melinda osztálytársam. :-)

2010-08-17 13:44:12 Melinda Szia Kitti! Már régen is látszott rajtad, hogy tehetséges vagy. Gratulálok a sikeredhez. -Egy régi iskolatársad-

2010-08-16 16:09:10 szurovecz.kitti Kedves Szeka! Mindig pontos i-vel írtam a nevem és magasról teszek a trendekre.:-)

2010-08-12 07:44:36 szeka Kitti, ha már olyan veszettül trendinek képzeled magad, miért nem írod y-al a végén a neved?

2010-08-09 08:59:43 Rita Szia Kitti! Te aztán érted, hogyan csigázd fel az ember érdeklődését :)).Biztos vagyok benne, hogy ez a könyved is nagy sikerű lesz majd, akárcsak a Gyémántfiú és a Smink nélkül. Gratula ;)

2010-07-29 10:54:53 Miri Kitti! A nice-on láttam egy cikket a készülő webes könyvedről és 1 nap alatt elolvastam az eddig kitett 220 oldalt! :-) Elképesztően jó és a Smink Nélkül beharangozója is nagyon felkeltette az érdeklődésem. Attól tartok, velem szereztél egy új rajongót! Puszi: Mirjam

2010-07-14 16:44:23 Weninger Reni Szia Kitti, nagyon örültem amikor a minap azt olvastam a Facebookon hogy lesz majd 2. regényed. Remélem, hogy a Smink Nélkül második része mert nagyon-nagyon tetszett nekem a könyv. :-) És mikor? Mert már a Gyémántfiút is elolvastam, azaz teljesen kifogytam belőled! :-) Szimpatikus hogy minden olvasóddal szóbaállsz és Te magad szerkeszted a rajongói oldalad. NAGYON SOK SIKERT KÍVÁNOK NEKED, HIHETETLEN TEHETSÉGGEL ÁLDOTT MEG A SORS! Szeretettel, Reni

2010-06-25 22:50:59 Solymos Zoltán :) Szia Kittilány! Szoktam nézegetni a blogod, értelmes gondolataid vannak, jól írsz, tetszik. A Smink Nélkül című könyved megvettem a csajomnak szülinapra, aztán meg lenyúltam tőle! :) Végre egy nő, aki meri nevén nevezni a dolgokat! A sztori iszonyú jó, letehetetlen regény és nem csak nőknek.

2010-06-21 19:43:30 Dani Andrea Bocs, Kitti, de már nálam is kiverte a biztosítékot!

SZÓLJ HOZZÁ!

Név:
E-mail:
Két szám összege: 13 meg 10 =:
HOZZÁSZÓLÁS:
© StoryOnline 2007