Vissza a StoryOnline-ra » Sztárblog » Szurovecz Kitti » Lehet magyar előadóból világsztár?
2010-08-23 11:15:42

Lehet magyar előadóból világsztár?

Ez a kérdés foglalkoztat, főként, hogy a tehetségkutató tévéshow-k készítői azt az üzenetet plántálják belénk a reklámok által: igen, lehet. Én ennél azért szkeptikusabban állok ehhez a dologhoz.

Nem azért, mert nem hiszek abban, hogy vannak kishazánkban nagyon tehetséges emberek, akik már-már "pattinsoni-módon" ragyognak ki a többiek közül, sőt! Ha végignézek az elmúlt évek tehetségkutatóinak mezőnyein, szerintem nem egy olyan előadót "kitermeltek" a kereskedelmi televíziók, aki nemzetközi szinten is megállná a helyét. Csakhogy hol vannak ők már azóta?

Emlékeztek még Schmidt Barbarára? Vagy Gaál Csaba Boogie-ra? Esetleg Kandech Evelynre? Igen, néhány éve értük volt oda az egész ország, mostanság pedig csak elvétve hallunk róluk. Ha ugyan hallunk. Most Oláh Ibi szavai jutnak eszembe, ő az, aki egyszer mondta nekem: ha bekerülsz a sztárcsináló gépezetbe, nem biztos, hogy képes vagy elviselni. Hogy mások mondják meg neked, milyen ruhában érezd jól magad, milyen sminkben, hogy viselkedj és milyen stílusban énekelj. Vannak akik nem adják fel az egyéniségüket, s ezért nem éri el a csillaguk az ég tetejét. Vannak, akik nem elég simulékonyak ahhoz, hogy elfogadják a menedzsment intését, akik tudják, mi az, ami populáris, ami eladható még most is, amikor az egész zenész szakma őrültnehéz helyzetben van. Kompromisszumok nélkül nincs karrier, ez tisztasor.

Hiába, ez a kis ország nem tud ennyi tehetséget eltartani, ezt ki kell mondani. A zenészek, akik évtizedek óta a pályán vannak, panaszkodnak: amikor mennek a tehetségkutató műsorok, felkopik az álluk, mert nem ők vannak fókuszban, nap mint nap a képernyőn, tehát a felkéréseik is megfogyatkoznak. Az új üdvöskék esetében pedig ott a veszély: ha vége a versenysorozatnak, s nem tudnak elég ügyesen élni a rájuk szakadt népszerűséggel, akkor irány a süllyesztő. Ebbe pedig akár bele is lehet halni...és sajnos nem csak képletesen értve. A siker egy szeszélyes barát, aki egyik pillanatban eufórikus állapotba juttat, a másikban tőrt vág a hátadba. Egyáltalán nem irigylem az új sztárjelölteket, mert amit magukra vállaltak, az a felszín csillogása ellenére egyben lélekőrlő, kemény munka is. A Smink nélkül című regényem többek között ezt a jelenséget is boncolgatja...

Persze, azért nagyon szép álom, hogy egyszer nekünk is lesz egy Madonnánk, vagy egy Robbie Williamsünk. Valószínűleg már van is, csaképp nem a Sportarénában, hanem egy karaokébárban énekel hétvégenként a felfedezésére várva. Szenzációsan tehetséges emberekben nincs hiány, innentől kezdve csak menedzsment és pénz kérdése minden. Amire kíváncsi vagyok, hogy a tévék a versenyek befejezése után milyen szinten egyengetik majd az új felfedezettek karrierjét, lesz-e lehetőségük a nemzetközi áttörésre...? Nektek is feltűnt, hogy a tavaly ősszel befutott énekeseket egyre kevesebbet látni a tévében...?

A fentiek fényében természetesen biztos vagyok benne és fenntartások nélkül elhiszem, hogy most majd megáll a futószalag és jönnek az állócsillagok, utat törve maguknak a világ színpadaira. :-) És ti?

Szép Napot Nektek!

Kitti

 


Címkék:
Értékelés: 3.75 Hozzászólások: (1)
Értékeld mennyire tetszett ez a bejegyzés:
HOZZÁSZÓLÁSOK SZÁMA: 1
bulvármédiás

Az egyik: a magyar könnyűzene nagyon hazai központú, vagyis az előadók többsége magyarul énekel, ami külföldön nehezen eladható. Jó, ellenpéldaként ott vannak a híres olasz énekesek (Eros Ramazotti, Ricchi e Poveri), a német Rammstein, de akár még a román nyelvű Dragon sta din tei-t is ide sorolhatjuk - szóval, nem lehetetlen a feladat.

A másik: Ha a fenti szupersztárok "szintjét" érted ez alatt, akkor igazad van: nincs ilyen Magyarországon.
DE!
Ha egy kicsit mélyebbre ásol, mondjuk az underground körökig, úgy rájössz, hogy bizony vannak külföldön is ismert és elismert zenészeink:
- Žagar (Az egyik száma bekerült az egyik CSI epizódba.)
- Yonderboi (Ő is szerepelt már CSI epizódban, sőt, egy száma a FIFA'08 videojátékba is bekerült.)
- Neo (A Kontroll zenéje megvan? No, ők csinálták.)
stb.
Ja, hogy ők nem azok, akikről nap mint nap cikkezik a bulvármédia, ezért nem sokan ismerik őket? Bocsi, de ők nem a marketinggel futnak karriert, hanem a zenéjükkel.
2010-08-24 16:17:23

Név:
E-mail cím:
Két szám összege: tizennégy meg hat =
HOZZÁSZÓLÁS:

BLOG LEÍRÁSA

MAGAMRÓL

ÜZENŐFAL

2012-01-30 19:32:26 Kathy Kedves Kitti ! jan.25-n találkoztunk, de. 11-kor.Fantasztikus a Fényemberek,köszönöm Neked.

2011-12-21 14:44:41 Nati Kedves Kitti!
Teljesen elvarázsolt a könyved, vagyis csak a 21. fejezetig olvastam, mert addig van meg.
Kérlek küld el Nekem, mert majd megöl a kíváncsiság, hogy mi lesz Chris-sel és Jane-nel. Minden gondolatom a könyv körül forog.
Kérlek küld el nekem.
E-mail címem:
natika15@citromail.hu

2011-08-27 12:19:21 vityol Mikor és hol lehet olvasni a Smink nélkül folytatását? Nagyon jó!

2011-05-23 13:18:29 Stünde tévedtem a Féynembereket olvastam!!:D
már annyi könyvet elolvastam hogy néha nem tudom minek mi a címe:D

2011-02-07 19:28:08 Kriszti Kedves Kitti! Észveszejtő, ahogy írsz! Öröm, hogy ilyen tehetséggel áldott meg minket a Sors. A Gyémántfiút imádtam, most kezdem a Fényembereket. Azt kell hogy mondjam, jó a Harry Potter és a Twilight saga is remek... De ez mindkettőt veri! Miután elolvastam a könyved, én is írni kezdtem. Köszönöm, hogy megadtad ezt a csodás élményt!

2010-10-01 14:23:23 Relay Amikor egy általánosba jártunk, sosem gondoltam volna, hogy épp te leszel az, aki ekkora karriert fut majd be. Mindig is furcsa kis szerzet voltál, és emlékszem, hogy nem nagyon szerettek. Még mindig előttem van a kép, ahogy a fiúk elvették a verseid, amiket órán írtál, hangosan felolvasták szünetben és kinevettek miattuk. De nagyon büszke vagyok rád, mert mint ahogy ők, akik kiröhögtek téged, nem, de te elmondhatod magadról, hogy elértél valamit az életben! Gratulálok hozzá!

2010-09-22 22:46:38 mkcs Szia Kitti !

A kezdetektől a Fényemberekre vártam !
A Smink nélkül is tetszett és a Gyámántfiú is -végül belopta magát a szívembe - , de igazán kíváncsi vagyok a Fényemberek 2. fejezetére ! mkcs

2010-09-16 22:06:48 Ambrus Petrus Szia Kitti! Hihetetlen csaj vagy (Ezt jó értelemben mondom)! Imádok olvasni, ha valami megfog, a könyvet egyszerűen nem tudom lerakni( persze ha van rá időm). Volt már rá példa, hogy egy hónap alatt közel 4 ezer oldalt olvastam el. A lényeg, hogy amit írsz az változatos, mindig új, laza, kötöttségek nélküli. Egyszerűen fantasztikus. Puszika!

2010-09-14 16:15:47 monika65 Kedves Kitti!
Kíváncsi volnék a véleményedre... http://monika65.blog.nlcafe.hu
előre is kösz!!

2010-09-08 16:02:09 Gréty Robinson Szia Kitti!
Ez egyszerűen hihetetlen, amit a nagy utazásodon átéltél. Wow. Szerintem is :) Én is kíváncsi volnék, hogy én ki lehettem egyik előző életemben! Talán egyszer majd rászánom magam és utána kutatok! További szép napot!
Pusszantás: Gréty

2010-08-24 13:35:10 Melinda Szia! Nem voltunk osztálytársak, de én mindenesetre emlékszem rád. Középiskolában voltunk sulitársak. Mindössze 1 évig. Sajna. De jó volt az is. Sokat lehetett tőled tanulni. A diákok vezetőjeként példát mutattál. Szép napot továbbra is. -Melinda-

2010-08-23 11:14:51 Szurovecz Kitti Kedves Melinda! :-) Nagyon köszönöm. Most csiklandozza az oldalam a kíváncsiság, melyik Melinda lehetsz, mert 4 iskolába is jártam és mindenhol volt Melinda osztálytársam. :-)

2010-08-17 13:44:12 Melinda Szia Kitti! Már régen is látszott rajtad, hogy tehetséges vagy. Gratulálok a sikeredhez. -Egy régi iskolatársad-

2010-08-16 16:09:10 szurovecz.kitti Kedves Szeka! Mindig pontos i-vel írtam a nevem és magasról teszek a trendekre.:-)

2010-08-12 07:44:36 szeka Kitti, ha már olyan veszettül trendinek képzeled magad, miért nem írod y-al a végén a neved?

2010-08-09 08:59:43 Rita Szia Kitti! Te aztán érted, hogyan csigázd fel az ember érdeklődését :)).Biztos vagyok benne, hogy ez a könyved is nagy sikerű lesz majd, akárcsak a Gyémántfiú és a Smink nélkül. Gratula ;)

2010-07-29 10:54:53 Miri Kitti! A nice-on láttam egy cikket a készülő webes könyvedről és 1 nap alatt elolvastam az eddig kitett 220 oldalt! :-) Elképesztően jó és a Smink Nélkül beharangozója is nagyon felkeltette az érdeklődésem. Attól tartok, velem szereztél egy új rajongót! Puszi: Mirjam

2010-07-14 16:44:23 Weninger Reni Szia Kitti, nagyon örültem amikor a minap azt olvastam a Facebookon hogy lesz majd 2. regényed. Remélem, hogy a Smink Nélkül második része mert nagyon-nagyon tetszett nekem a könyv. :-) És mikor? Mert már a Gyémántfiút is elolvastam, azaz teljesen kifogytam belőled! :-) Szimpatikus hogy minden olvasóddal szóbaállsz és Te magad szerkeszted a rajongói oldalad. NAGYON SOK SIKERT KÍVÁNOK NEKED, HIHETETLEN TEHETSÉGGEL ÁLDOTT MEG A SORS! Szeretettel, Reni

2010-06-25 22:50:59 Solymos Zoltán :) Szia Kittilány! Szoktam nézegetni a blogod, értelmes gondolataid vannak, jól írsz, tetszik. A Smink Nélkül című könyved megvettem a csajomnak szülinapra, aztán meg lenyúltam tőle! :) Végre egy nő, aki meri nevén nevezni a dolgokat! A sztori iszonyú jó, letehetetlen regény és nem csak nőknek.

2010-06-21 19:43:30 Dani Andrea Bocs, Kitti, de már nálam is kiverte a biztosítékot!

SZÓLJ HOZZÁ!

Név:
E-mail:
Két szám összege: 9 meg 10 =:
HOZZÁSZÓLÁS:
© StoryOnline 2007